Εγγραφείτε στην λίστα ενημερώσεων newsletter

 
Ετήσιο Εργαστήριο Σκηνογραφίας 2022 - 2023
6/5/2022

Έναρξη αιτήσεων εγγραφής για το ακαδημαϊκό έτος 2022/2023

To Εργαστήριο Σκηνογραφίας LSA λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές συνθήκες που έχουν προκύψει και λόγω του COVID-19, αποφάσισε να μειώσει το κόστος των διδάκτρων και για το 2022/2023.

Το Εργαστήριο Σκηνογραφίας LSA θα συμμετέχει με την ελληνική αποστολή (student section) στην Παγκόσμια Έκθεση PQ2023 στην Πράγα τον Ιούνιο του 2023.

 

22 χρόνια Εργαστήριο Σκηνογραφίας LSA (2000 -2022)

ΕΤΗΣΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ (Έναρξη μαθημάτων: Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022)
Δραματουργία και Σκηνογραφία - Theatre Design/Scenography

 


(φωτογραφία: Άρτεμις Παπαγεράκη, από τη μακέτα θεάτρου στην οδό Πειραιώς 260 σε κλίμακα 1:50 από τη συμμετοχή του LSA με το έργο «Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε έκθεση στην PQ 2015 και στην έκθεση [ΟUT]TOP/AS στο Μουσείο Μπενάκη 2016)

 

Στόχος του Εργαστηρίου είναι η μελέτη της Σκηνογραφίας στο θέατρο, τον χορό, την όπερα και τον κινηματογράφο. Το Εργαστήριο βρίσκεται στον 22ο χρόνο λειτουργίας του προσφέροντας εκπαίδευση υψηλού επιπέδου στον τομέα της Σκηνογραφίας και της Ενδυματολογίας.

Οι σπουδαστές εισχωρούν στην ουσία των δυναμικών στοιχείων που είναι αναγκαία για τη μελέτη της Σκηνογραφίας, όπως αυτή μελετάται διεθνώς.
Το Εργαστήριο έχει σαν αρχή του τη νέα ματιά στο σύγχρονο παγκόσμιο Θέατρο και την Τέχνη.
(Prague Quadrennial: http://www.pq.cz/en/scenography-education)

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται:

 • Σκηνοθεσία και Σκηνογραφία (Δραματουργία) – VisualDramaturgy.
 • Έρευνα (artistic research)
 • Σκηνογραφία και Ενδυματολογία
 • Μελέτη σχέσης σώματος και χώρου – Ηθοποιός, Χορευτής, Performer.
 • Υλοποίηση και εφαρμογή μιας σκηνογραφικής πρότασης (υλικά και κατασκευή σκηνογραφικών αντικειμένων, μακέτες, σχέδια για κοστούμια, story-boards κ.α.)
 • Δημιουργία Portfolio
 • Σύγχρονες σκηνογραφικές τάσεις (Scenography) και σχέση με την κλασσική σκηνογραφία (TheatreDesign) – Διευρυμένη Σκηνογραφία (ScenographyExpanded).
 • Σκηνογραφία και Παραστατικές Τέχνες (VisualArts)
 • Σκηνογραφία και Αρχιτεκτονική
 • O θεατής σήμερα.
 • Ποιητική του Χώρου
 • Νέα Μέσα - Ψηφιακό Θέατρο, Ψηφιακή Σκηνογραφία

Το πρακτικό μέρος του Εργαστηρίου ολοκληρώνεται με την Έκθεση των αποφοίτων του σε Θέατρο στην Αθήνα. Εδώ μπορείτε να δείτε την online Έκθεση αποφοίτων LSA 2022:  http://www.mariachaniotaki.gr/events.asp?lang=gr&evid=159

Το Εργαστήριο απευθύνεται σε ζωγράφους, γλύπτες, εικαστικούς, αρχιτέκτονες, σπουδαστές εικαστικών και θεατρικών σπουδών, διακοσμητές, ηθοποιούς, χορευτές κ.α.

Διάρκεια: ένα ακαδημαϊκό έτος (Οκτώβριο - Ιούνιο)
To Εργαστήριο πραγματοποιείται μια φορά την εβδομάδα (απογευματινή ώρα) και συνεργάζεται με διακεκριμένους καλλιτέχνες από το χώρο του θεάτρου, του χορού και του κινηματογράφου.

Το όριο των σπουδαστών είναι περιορισμένο!
Δίδεται βεβαίωση παρακολούθησης με την ολοκλήρωση του Εργαστηρίου.
Την ευθύνη του εργαστηρίου έχει η ΜΑ Σκηνογράφος Μαρία Χανιωτάκη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα για το ετήσιο Εργαστήριο Σκηνογραφίας εδώ:http://www.mariachaniotaki.gr/page.asp?cid=3&lang=gr&subid=18&detid=13
Σημείωση:Λόγω του Covid -19 τα μαθήματα θα διεξάγονται μέσω πλατφόρμας διαδικτυακού μαθήματος σε συνδυασμό με συναντήσεις στο χώρο του Εργαστηρίου, για το πρακτικό μέρος των μαθημάτων, που ακολουθούν τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό.

 

Δίδακτρα:

 • Συνολικό κόστος συμμετοχής για το Ετήσιο Εργαστήριο Σκηνογραφίας (Οκτ-Ιουν): 990 ευρώ.
 • Έκπτωση δικαιούνται οι: φοιτητές, ηθοποιοί, οι έχοντες κάρτα ανεργίας και εκπαιδευτικοί: 900 ευρώ
 • Τα δίδακτρα καταβάλλονται σε 3 ή 6 ή 9 δόσεις, ή άπαξ με έκπτωση 10%.

(Στα δίδακτρα συμπεριλαμβάνεται η φορολογική επιβάρυνση, οι σημειώσεις καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, καθώς και η συμμετοχή στις αμοιβές των επισκεπτών εισηγητών/καθηγητών).
Εγγραφή: 45 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται η φορολογική επιβάρυνση)

 Για την εγγραφή στο Εργαστήριο χρειάζεται να υποβληθεί αίτηση η οποία θα πρέπει  να συνοδεύεται  από βιογραφικό σημείωμα και ένα σύντομο portfolio. Στη συνέχεια ορίζεται ημερομηνία διεξαγωγής της συνέντευξης (interview).

 

Υποβολή αιτήσεων για το νέο Ακαδημαϊκό έτος:
http://www.mariachaniotaki.gr/page.asp?cid=3&lang=gr&subid=18&detid=99

Πληροφορίες: +30 2106728936 και contact@mariachaniotaki.gr

 

Το υπόλοιπο πρόγραμμα κύκλων μαθημάτων του εργαστηρίου για το ακαδημαϊκό έτος 2022/2023, θα ανακοινωθεί σύντομα.

 


(φωτογραφίες από τα story boards του Μ. Σ. Καφούσια από τη συμμετοχή του LSA με το έργο «Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε έκθεση στην PQ 2015 και στην έκθεση [ΟUT]TOP/AS στο Μουσείο Μπενάκη 2016)

 

Ιστορικό του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας LSA
22 χρόνια  Εργαστήριο Σκηνογραφίας LSA

Δημοσίευση της  Εφημερίδας «Το Βήμα»: http://www.mariachaniotaki.gr/events.asp?lang=gr&evid=111

Το Εργαστήριο Σκηνογραφίας LSA ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2000 από τη ΜΑ Σκηνογράφο κ. Μαρία Χανιωτάκη. Εξαιρετικοί καλλιτέχνες από την Ελλάδα και διεθνούς φήμης από το εξωτερικό, από το χώρο του θεάτρου, του χορού, της τέχνης και του κινηματογράφου, έχουν επισκεφτεί, ως εισηγητές, διάφορους κύκλους διαλέξεων, εργαστηρίων (workshops) και μαθημάτων, μέσα από τα προγράμματα του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας LSA.

Πολλές καλλιτεχνικές δραστηριότητες ξεκίνησαν, έχοντας ως πυρήνα το δημιουργικό και ερευνητικό στόχο του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας LSA και συνεχίστηκαν με επιτυχία, όπως η παράσταση «Ανάποδη κλωστή» (BIOS, 2008)  και «Ανάποδη κλωστή - το παραμύθι» (Θέατρο Άσκηση, 2009).

Οι εκθέσεις των αποφοίτων του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας LSA και οι ατομικές εκθέσεις των σπουδαστών του Εργαστηρίου για την Τέχνη έχουν φιλοξενηθεί, μεταξύ άλλων, στην Αίθουσα Τέχνης Μονόχωρο, στον Εκθεσιακό χώρο «Βρυσάκι», στο Φουαγιέ των Θεάτρου του Νέου Κόσμου και του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν (Φρυνίχου). Τα τελευταία χρόνια, λόγω του covid -19, οι εκθέσεις των αποφοίτων έχουν παρουσιαστεί διαδικτυακά (online)

Το 2015 το Εργαστήριο Σκηνογραφίας LSA συμμετείχε, με την εθνική αποστολή του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΕΚΔΙΘ) - student section, στην Παγκόσμια Έκθεση Θεάτρου και Σκηνογραφίας  Prague Quadreniall  PQ 2015, με τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη και με  τις ατομικές εργασίες των σπουδαστών του Εργαστηρίου για την Τέχνη. Το 2016 το Εργαστήριο Σκηνογραφίας LSA, σε συνέχεια της Έκθεσης PQ2015 στην Πράγα, συμμετείχε στην Έκθεση [OUT]TOP/AS στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς). Το Εργαστήριο Σκηνογραφίας LSA θα έχει την τιμή να συμμετέχει και πάλι με την ελληνική αποστολή (student section) στην Παγκόσμια Έκθεση PQ2023 στην Πράγα, τον Ιούνιο του 2023.

Οι πάνω από 300 απόφοιτοι του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας LSA, η εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία πολλών εξ αυτών στον θεατρικό και καλλιτεχνικό χώρο, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και η συνέχεια των σπουδών τους σε μεταπτυχιακά προγράμματα σκηνογραφίας στο εξωτερικό, μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε, με υπευθυνότητα, την εκπαιδευτική και δημιουργική μας πορεία· έχοντας το βλέμμα μας στραμμένο στις νέες διεθνείς τάσεις στο χώρο της τέχνης, του θεάτρου και της σκηνογραφίας.

Το Εργαστήριο Σκηνογραφίας LSA ξεκίνησε το 2017 μια φιλική συνεργασία με το μεταπτυχιακό τμήμα της Σκηνογραφίας MA Programme Scenography του HKU/Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, Ολλανδία https://www.hku.nl/ με επίσκεψη σεμινάριο της κ. Henny Dörr, Course Leader του MA Programme Scenography, στην Αθήνα. Το 2018, η κ. Μαρία Χανιωτάκη επισκέφτηκε την Ουτρέχτη και το HKU. Το 2019, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα σεμινάριο με θέμα “Scenography is all around you” με την κ.Tjallien Walma van der Molen (Lecturer MFA Scenography, HKU) και τον κ. Maze de Boer (Designer and Lecturer at the Master Scenography HKU) και το 2022 επισκέφτηκε και πάλι, μέσω zoom, τους σπουδαστές του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας LSA η κ. Henny Dörr, Course Leader του MA Programme Scenography.

 

Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό για το Εργαστήριο Σκηνογραφίας LSAστην ιστοσελίδα: www.mariachaniotaki.gr και στο blog:http://maria-chaniotaki.tumblr.com/teaching


(φωτογραφίες από εκθέσεις αποφοίτων, από τη συμμετοχή στην παγκόσμια έκθεση θεάτρου και σκηνογραφίας στην Πράγα, PQ2015 και από τη συμμετοχή στην Έκθεση [out]top/as στο Μουσείο Μπενάκη - Πειραιώς, 2016)

 

 
 
Άλλα Events
NEO - Performance Design
Online ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ (LSA) 2022
ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2021-2022
ΝΕΟ - Tο κοστούμι στο σύγχρονο θέατρο (Νοέμβριος -Δεκέμβριος 2021)
online ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ LSA 2020 και 2021
ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ / ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ 2020 -2021 LSA
ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ 2020 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ LSA - online
H ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ
ΝΕΟ Θερινό Πρόγραμμα 2020
Τμήματα και δίδακτρα ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2020 - 2021
 
 
ΜΑΡΙΑ ΧΑΝΙΩΤΑΚΗ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ © 2006
Το λογότυπο του εργαστηρίου σχεδιάστηκε από την αρχιτέκτονα Καρολίνα Μπούρου
created by Nidus