Εγγραφείτε στην λίστα ενημερώσεων newsletter

 
ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ /ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ 2019 - 2020 LSA
23/12/2019

«Η εργαλειοθήκη του ενδυματολόγου: Ιστορία Ένδυσης, Βασικό Πατρόν, Ενδυματολογικό σχέδιο»

με την Ενδυματολόγο και Εικαστικό Μυρτώ Σαρμά

Ιανουάριος έως Μάιος 2020

 

Έναρξη: Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020, 6.30 – 9.30μμ

Περιγραφή εργαστηρίου: Στα πλαίσια του Κύκλου Ανεξάρτητων εργαστηρίων και διαλέξεων του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας LSA 2020 και με στόχο ένα θεματικό αφιέρωμα στο θεατρικό κοστούμι θα  γίνει  το διάρκειας πέντε μηνών Εργαστήριο/workshop με θέμα: «Η εργαλειοθήκη του ενδυματολόγου: Ιστορία Ένδυσης, Βασικό Πατρόν, Ενδυματολογικό σχέδιο»

Από τι υλικό ήταν φτιαγμένη η πρώτη βελόνα που κατασκεύασε ο άνθρωπος; πόσοι αρσενικοί υπηρέτες χώραγαν κάτω από το φουστάνι της Μαρίας Aντουανέτας Τι σχέση έχουν οι ναύτες του αμερικανικού στρατού με τo «πολυφορεμένο» παντελόνι καμπάνα;

Το εργαστήριο θα εξερευνήσει ιστορικά, την εξέλιξη του ενδύματος ανά τους αιώνες μέχρι και το τέλος του 20ου αι. Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες θα εισαχθούν στο σχεδιασμό βασικού πατρόν ώστε να επιτευχθεί η βαθύτερη κατανόηση των τεχνικών απαιτήσεων του κόσμου του κοστουμιού, καθώς επίσης και στις αρχές του ενδυματολογικού σχεδίου (costume illustration).

Θέματα του Εργαστήριου:
- Εξέλιξη βασικών γνώσεων και τεχνικών στο σχεδιασμό ρούχων.
- Κατασκευή βασικών πατρόν και μετατροπή αυτών σε σχέδια
- Ιστορία της Ενδυμασίας : Κατανόηση των διαφορετικών ιστορικών περιόδων της ενδυμασίας για τις
εξελίξεις του ενδύματος σε σχέση με τις εκάστοτε κοινωνικοπολιτικές  ανακατατάξεις.
- Απαραίτητες γνώσεις σχετικά με το σχεδιασμό της φιγούρας σε εμπρόσθια, οπίσθια και πλάγια   όψη και σε κίνηση, και τον τεχνικό σχεδιασμό ενδύματος στη φιγούρα της ενδυματολογίας.

 

Το εργαστήριο απευθύνεται σε φοιτητές ή και επαγγελματίες του χώρου καθώς και σε οποιονδήποτε άλλο θα ενδιαφερόταν για το συγκεκριμένο αντικείμενο.
Παρέχονται τα υλικά για την κατασκευή small-scale mannequin, χαρτί για πατρόν και ύφασμα για την κατασκευή των δειγμάτων.

Δίδεται βεβαίωση παρακολούθησης.

Χώρος διεξαγωγής: Εργαστήριο Σκηνογραφίας LSA, Σεμέλης 24-26(σταθμός μετρό: Μέγαρο Μουσικής)

Το όριο των συμμετεχόντων είναι ιδιαίτερα  περιορισμένο

Κόστος συμμετοχής:  180 ευρώ/μήνα  (συμπεριλαμβάνεται η φορολογική επιβάρυνση 29% στο κόστος συμμετοχής) Οι σπουδαστές του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας LSA, οι φοιτητές  και οι έχοντες κάρτα ανεργίας : 160ευρώ/μήνα  (συμπεριλαμβάνεται η φορολογική επιβάρυνση 29% στο κόστος συμμετοχής)

Σύντομο Βιογραφικό της Ενδυματολόγου και Εικαστικού Μυρτώς Σαρμά www.myrtosarma.com
Απόφοιτος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ολοκλήρωσε το 2014 την πρώτη μετεκπαίδευση της, με υποτροφία του Ιδρύματος Γουλανδρή, στο LCF Univercity of the Arts του Λονδίνου και είναι πρόσφατη απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Εικαστικών Τεχνών  της Ανώτατης Σχολής Κάλων Τεχνών της Αθήνας. Από το 2014 εργάζεται ανεξάρτητα ως ενδυματολόγος και Visual Artist. Το έργο της στρέφεται γύρω από θεμελιώδεις προσωπικούς άξονες που αφορούν το παραστατικό, το προ-πολιτικό  και τη συμμετοχικότητα.  Έχει συνεργαστεί - μεταξύ άλλων- με  το Barbican Teatre,  το Sadler's Wells, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, το Εθνικό θέατρο, το Ίδρυμα Μ.Κακογιάννη, το Μουσείο Μπενάκη και έχει συμμετάσχει σε ποικίλες συλλογικές εκθέσεις. Δουλειά της έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα, στο Ην. Βασίλειο, στην Κύπρο και στη Ρωσία. Το 2016 υπήρξε συνιδρύτρια της ενδοεπιστημονικής συλλογικότητας ReCompulsive Behaviours, η οποία είναι δραστήρια έως σήμερα.

 

 


 

 

Διήμερο Εργαστήριο/workshop «Embodied Process» με την Αλέγια Παπαγεωργίου και τον Φοίβο Παπαδόπουλο

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, 6.30 – 9.30 μμ και
Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, 5.30 – 8.30μμ


https://www.abigailogilvy.com/blog/tag/Safarani+Sisters

 

Περιγραφή Εργαστήριου

Στα πλαίσια του Νέου Κύκλου ανεξάρτητων Εργαστηρίων και Διαλέξεων 2019 του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας LSA θα  γίνει ένα  Εργαστήριο/workshop με θέμα:
«Embodied Process»  με τη συνεργασία δύο νέων  καλλιτεχνών της  Αλέγιας  Παπαγεωργίου και του Φοίβου Παπαδόπουλου.                            
Το εργαστήριο/workshop  συνδυάζει θεωρία και κίνηση  με διάφορα υλικά. Αποσκοπεί στη δημιουργία ενός  σκηνικού ή στη δημιουργία ενός δραματουργικού χώρου .Μέσα από τον πειραματισμό της κίνησης  του σώματος  και με ένα υλικό της επιλογής μας θα μπορεί να δημιουργηθεί  μία ιστορία. Το υλικό μπορεί να δημιουργήσει διάλογο με το σώμα  δημιουργώντας (νέους) χώρους μέσα στον ήδη υπάρχοντα χώρο.
Με το βίντεο η τη φωτογραφία θα κατευθύνουμε την ιστορία που θα δημιουργηθεί.

Στόχος του εργαστηρίου είναι να έρθουμε σε επαφή με ένα άλλο κομμάτι της Σκηνογραφίας  σήμερα , οπού το σώμα έρχεται σε διάλογο με το υλικό. Αποτέλεσμα αυτού του διαλόγου είναι η δημιουργία νέων χώρων, οι οποίοι φανερώνονται από τα υλικά που χρησιμοποιούμε και αποτυπώνονται με την κίνηση. Στο τέλος θα παρουσιάσουμε την ιστορία που φτιάξαμε με το σώμα στο χώρο και τα υλικά μας.


https://news.artnet.com/exhibitions/senga-nengudi-1312703

Πρόγραμμα διήμερου Εργαστηρίου:

Παρασκευή 13/12, 6.30 – 9.30μμ
γνωριμία - θεωρία - επιλογή υλικού με την Αλέγια Παπαγεωργίου
Χώρος διεξαγωγής: Εργαστήριο Σκηνογραφίας LSA, Σεμέλης 24-26 (σταθμός μετρό: Μέγαρο Μουσικής)
Σάββατο 14/12, 5.30 – 8.30 μμ
κίνηση με υλικά - πειραματισμός – documentation αποτελέσματος - παρουσίαση - συζήτηση με την Αλέγια Παπαγεωργίου και  τον Φοίβο Παπαδόπουλο
Χώρος διεξαγωγής: Project 8 (Βουτσαρά 8, Βοτανικός)
H συμμετοχή ολοκληρώνεται την 2η ημέρα (δεν αποτελούν δύο μεμονωμένα ανεξάρτητα Εργαστήρια)
Το όριο των συμμετεχόντων είναι περιορισμένο.

Δίδεται βεβαίωση παρακολούθησης.

Κόστος συμμετοχής: 80 ευρώ
 (συμπεριλαμβάνεται η φορολογική επιβάρυνση 29% στο κόστος συμμετοχής,
Η κατοχύρωση της θέσης γίνεται με την εξόφληση του ποσού συμμετοχής
Δήλωση συμμετοχής έως Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου

Πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής: 210 6728936

 

Βιογραφικά σημειώματα

Αλέγια Λητώ Παπαγεωργίου
Η Αλέγια Παπαγεωργίου είναι  new media σκηνογράφος και visual artist. Εργάζεται μεταξύ Ολλανδίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ελλάδας και άλλων περιοχών της Ευρώπης. Έχει πτυχίο στην Αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου (BA Interior design / Vakalo College of Arts & Design Athens, University of Derby UK) και master στη σκηνογραφία (MA Scenography from the Royal Central School of Speech and Drama, University of London) και master MA ArtScience in The Artscience Interfaculty (Royal Academy of Arts - Royal Conservatory - The Hague NL). Η Αλέγια ασχολείται με τη σκηνογραφία και τα κοστούμια για performance, θέατρο, χορό και δημιουργεί εικαστικές εγκαταστάσεις. Η δουλειά της εμπεριέχει video, φωτογραφία, φωτισμό, video projection mapping, editing ήχου, electronics hacking, scenic art, γλυπτική και οποιαδήποτε άλλη τεχνική υποστήριξη που απαιτεί το τρέχον έργο. Η εργασιακή της εμπειρία μεταξύ άλλων περιέχει την παγκόσμια πρεμιέρα του έργου του Edward Bond “Dea”, The Secombre Theatre (Sutton UK), Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας, Athens Biennale, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Comedie de Reims (Γαλλία), Arebyte gallery (Λονδίνο), Sonic Acts festival (Αμστερνταμ).

Φοίβος Παπαδόπουλος
Ο Φοίβος Παπαδόπουλος είναι αθλητής, σέρφερ, μποξέρ περφόρμερ, χορευτής, χορογράφος, εικαστικός και ηθοποιός. Από τη ντεμπούτο του στον κινηματογράφο, ο Φοίβος μετακόμισε κατευθείαν στην τηλεόραση, ως συνδιοργανωτής σε μια καθημερινή ζωντανή εκπομπή. Ήταν περφόρμερ στην ομάδα του Δημήτρη Παπαϊωάννου για πέντε χρόνια στις παραγωγές 2 και Μήδεια καθώς και στην διοργάνωση της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004. Έχει πρωταγωνιστήσει σε διάφορες κινημαατογραφικές ταινίες όπως το “Hold Me” σε σκηνοθεσία Λουκίας Ρικάκη (2006) και σε μικρού μήκους ταινίες και θεατρικές παραστάσεις και έχει επίσης συνεργαστεί με αρκετούς γνωστούς Έλληνικες φωτογράφους.

 

 


 

 

Σκηνογραφία ή Αρχιτεκτονική της Φαντασίας και η Σκηνογραφία σήμερα

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019, 6.30 – 8.30 μμ 
Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019, 6.30 – 8.30 μμ


(Φωτογραφίες από σκηνικά του Jan Pappelbaum's Σκηνογράφου, Schaubuhne Berlin)

Περιγραφή του Εργαστηρίου:
Στα πλαίσια του κύκλου Ανεξάρτητων Εργαστηρίων και διαλέξεων του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας LSAθα γίνει  το διήμερο εργαστήριο με θέμα " Σκηνογραφία".               
Σκοπός είναι η γνωριμία με τη διαδικασία της έρευνας (artistic research) που προηγείται  της οποιαδήποτε σκηνογραφικής πρότασης , την εισαγωγή  στη μελέτη της  δραματουργίας και τη σχέση σκηνοθεσίας και σκηνογραφίας. Δίδεται έμφαση στην επίδραση της εικόνας και στη λειτουργία της παρουσίας  και της κίνησης  του ηθοποιού στο χώρο.  Στη δεύτερη μέρα του Εργαστηρίου θα ασχοληθούμε πιο ειδικά με την Σκηνογραφία σήμερα στο σύγχρονο Παγκόσμιο Θέατρο.
Το Εργαστήριο περιλαμβάνει πρακτικό και θεωρητικό μέρος .

Χώρος διεξαγωγής:  Εργαστήριο Σκηνογραφίας LSA ( Σεμέλης 24-26, 11528 Αθήνα)

Δίδεται βεβαίωση παρακολούθησης.

Κόστος συμμετοχής και για τις δύο ημέρες: 50 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται η φορολογική επιβάρυνση 29%). Σημειώσεις βιβλιογραφία και υλικά θα δοθούν από το εργαστήριο.
Η κατοχύρωση της θέσης γίνεται με την εξόφληση του ποσού συμμετοχής.
Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος .
Δήλωση συμμετοχής έως Τετάρτη 23 Οκτωβρίου

Πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής:
210 6728936
email: maria.m.chaniotaki@gmail.com

 
 
Άλλα Events
NEO - Performance Design
ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ 2020 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ LSA - online
H ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ
ΝΕΟ Θερινό Πρόγραμμα 2020
Τμήματα και δίδακτρα ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2020 - 2021
Ετήσιο Εργαστήριο Σκηνογραφίας 2020 - 2021
ΝΕΑ και ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ LSA
ΝΕΟ Εργαστήριο/workshop: « Η καλλιέργεια του βλέμματος» η θεατρική μορφή τα εργαλεία της μεταμόρφωσης με τον Σκηνογράφο και Ενδυματολόγο Άγγελο Μέντη
Φωτογραφίες από το Σεμινάριο με θέμα: 'Scenography is all around you'
Νέο Εργαστήριο μελέτης και εφαρμογής μιας Σκηνογραφικής πρότασης Theatre Design/ Scenography
 
 
ΜΑΡΙΑ ΧΑΝΙΩΤΑΚΗ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ © 2006
Το λογότυπο του εργαστηρίου σχεδιάστηκε από την αρχιτέκτονα Καρολίνα Μπούρου
created by Nidus