Εγγραφείτε στην λίστα ενημερώσεων newsletter

 
ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ / ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ LSA
12/12/2022

MASTERCLASS με τον VLADIMIR BOUCHLER

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, 6.30 - 9.30 μμ

To Εργαστήριο Σκηνογραφίας LSA σε συνεργασία με το EUROPEAN THEATRE AND FILM INSTITUTE, στο πλαίσιο του προγράμματος Interdisciplinary Dialogue και του κύκλου ανεξάρτητων Εργαστηρίων LSA 2023, παρουσιάζει ένα Masterclass με τον καταξιωμένο Σκηνοθέτη και Ηθοποιό Vladimir Bouchler* .
Το Masterclass μπορούν να παρακολουθήσουν σπουδαστές του LSA, απόφοιτοι του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας LSA κ.ά.
Εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής έως Παρασκευή 10/2.
Κόστος συμμετοχής: 65 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται η φορολογική επιβάρυνση)
Χώρος διεξαγωγής: θα ανακοινωθεί σύντομα
Δήλωση συμμετοχής: τηλ 210 6728936 και contact@mariachaniotaki.gr
Το όριο των συμμετεχόντων είναι περιορισμένο.
*(Vladimir Bouchler worked as a coach with such giants of industry as Keanu Reeves, Emma Thompson, Annie Giradot, Erland Josephson and many others. Vladimir Bouchler
https://en.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Bouchler.)

 

 


 

 

 Masterclass με τον αρχιτέκτονα, σκηνογράφο και καθηγητή στο The Royal Central School of Speech and Drama - University of London κ. Ανδρέα Σκούρτη*
https://www.cssd.ac.uk/staff-profiles/andreas-skourtis
and website: www.performingarchitectures.com

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, 19,00 έως 21.00

Zoom meeting

 

 

Θέμα:
UN-Set Design: η διαδικασία δημιουργίας της παράστασης IN[A]HABIT ως παράδειγμα σκηνογραφικού συν-σχεδιασμού.

Περιγραφή:
Μέσα από σκέψεις, φωτογραφίες, σκίτσα και βίντεο, ο κ. Ανδρέας Σκούρτης  θα μοιραστεί μαζί μας τη δημιουργική διαδικασία που ακολουθήσαν φτιάχνοντας την παράσταση σύγχρονου χορού IN[A]HABIT (CREO Dance Company, Αθήνα - Ιούνιος 2022).
Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μια σκηνογραφική εργαλειοθήκη και μέθοδο πρακτικής, όπου η σκηνογραφία συν-δημιουργείται από τον/-ην σκηνογράφο, την ευρύτερη δημιουργική ομάδα, τον/-ην χορογράφο/σκηνοθέτη, και τους ερμηνευτές?
Πώς ένα υλικό μπορεί να αποτελέσει έναν ισότιμο ερμηνευτή, και πώς μπορεί να συμβάλλει στην δημιουργία της χωρικής δραματουργίας?

 

*CV
Ο Ανδρέας Σκούρτης είναι βραβευμένος αρχιτέκτονας, σκηνογράφος και ακαδημαικός, με διεθνή επαγγελματική εμπειρία για παραπάνω από είκοσι χρόνια. Συνδυάζοντας έρευνα, πρακτική και διδασκαλία, αναζητά τρόπους με τους οποίους υπάρχουσες και δημιουργημένες αρχιτεκτονικές μπορούν να λειτουργήσουν σαν εργαλεία σκηνογραφίας στο θέατρο και την performance. Η σύνθεση χωρικής δραματουργίας και η πολυτομεακή (multidisciplinary) συνεργασία είναι βασικοί άξονες του καλλιτεχνικού του έργου. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο ΑΠΘ, υποκριτική στο Θεατρικό Εργαστήρι της Πειραματικής Σκηνής Τέχνης, σκηνογραφία στο Wimbledon College of Arts – University of the Arts London (Master of Arts Theatre Design /Scenography). Από το 2013 είναι Λέκτορας Σκηνογραφίας στο Royal Central School of Speech and Drama – University of London, ως μόνιμο μέλος της διδακτικής ομάδας του προγράμματος BA Theatre Practice: Design for Performance και leader του εργαστηρίου Scenography Cluster, που είναι μέρος των σπουδών του MA/MFA Advanced Theatre Practice. Από το 2006 ως το 2010 δίδαξε εργαστήρια σκηνογραφίας και θεατρικού χώρου στο Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο. Είναι ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του εργαστηρίου Performing Architectures (www.performingarchitectures.com) με βάση το Λονδίνο, και με το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει παραστάσεις, site specific performances, εκθέσεις και αρχιτεκτονικές μελέτες. Έχει σκηνογραφήσει παραστάσεις στο Λονδίνο, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, και έχει συνεργαστεί με σημαντικούς οργανισμούς όπως η Prague Quadrennial, το Victoria and Albert Museum, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Πρόσφατα ολοκλήρωσε τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ενός νέου Performing Arts Centre, για το International School of Uganda στην Καμπάλα, και σχεδιάσει τη Νέα Σκηνή Νίκος Κούρκουλος του Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα, που βραβεύθηκε με χρυσό μετάλλιο Θεατρικής Αρχιτεκτονικής στην παγκόσμια έκθεση της Πράγας το 2011.

 


 

 

Διάλεξη με θέμα:

«Δημιουργία συναντήσεων με το άγνωστο:
Μια σκηνογραφική έρευνα μέσω του χώρου και των Ψηφιακών Μέσων»

“Creating Encounters with the Unknown:
A Scenographic Research through Space and Digital Media”

με τον Ισπανό Σκηνογράφοκαι Visual Artist Pedro Sanchez Carbajo*

 Τρίτη 11 Μαΐου, 6.30 – 8.30 μμ


ΚΥΚΛΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ LSA 2021 -2022
NEA και ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ LSA
To Εργαστήριο Σκηνογραφίας LSA θα έχει τη χαρά και την τιμή να υποδεχτεί, μέσω τηλεδιάσκεψης (zoom meeting) από το Λονδίνο, στο πλαίσιο του κύκλου ανεξάρτητων Εργαστηρίων και διαλέξεων, τη διεθνούς φήμης σκηνοθέτη του Θεάτρου και της Όπερας κ. Irina Brown την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου, στις 6.οο μμ.
Την συνάντηση θα μπορούν να παρακολουθήσουν μόνο σπουδαστές και απόφοιτοι του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας LSA.
Οι απόφοιτοι που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη συνάντηση θα μπορούν να απαντήσουν στο email που θα σταλεί έως αύριο, προκειμένου να δηλώσουν συμμετοχή.
Πληροφορίες: 2106728936
Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό για το Εργαστήριο Σκηνογραφίας LSA στην ιστοσελίδα: www.mariachaniotaki.gr και στο blog:http://maria-chaniotaki.tumblr.com/teaching


Περιγραφή και σκοπός του Εργαστηρίου:
Στο πλαίσιο του κύκλου ανεξάρτητων εργαστηρίων και διαλέξεων του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας LSA θα γίνει μια διάλεξη με τον Ισπανό καλλιτέχνη Σκηνογράφο και Visual Artist Sanchez Carbajo με θέμα το σύγχρονο θέατρο, τα Ψηφιακά Μέσα και την Ψηφιακή Σκηνογραφία.
Σε αυτή τη διάλεξη ο Pedro Sanchez Carbajo, χρησιμοποιώντας το χώρο, ως σημείο εκκίνησης, θα επιχειρήσει να παρουσιάσει τις διαφορετικές πραγματικότητες/virtual realities, που δημιουργούνται από τα Ψηφιακά Μέσα. Για το σκοπό αυτό θα παρουσιάσει και θα διερευνήσει θέματα όπως: η κατανόηση της πραγματικότητας και του εικονικού χώρου, μέσα από μια ευρύτερη προοπτική, το παιχνίδι της αντίληψης, η κατανόηση της έρευνας/artistic research ως μέρος της διαδικασίας, η σύνθεση εμπειριών μέσα από αφηγηματικότητες καθώς και η σπουδαιότητα της ανακάλυψης και του επαναπροσδιορισμού του ρόλου του σύγχρονου θεατή.

In this lecture, Pedro Sanchez Carbajo will offer his view on the process of making performative works, using the space as the starting point through which to present different realities. To do it, he will present and explore themes such as the understanding of reality and the virtual from a broader perspective, reading and working with spaces, playing with perception, understanding the artistic research as a process, composing experiences through narratives, and the importance exploring and questioning the role of the spectator.

Κάποια θέματα από το περιεχόμενο της διάλεξης:
Διαβάζοντας το χώρο: δημιουργώντας ερωτήσεις. Η ενέργεια, η ατμόσφαιρα και η ιστορία ενός χώρου ως αφετηρία. Το Ψηφιακό μέσο ως εξερεύνηση του πραγματικού χώρου. Η Εξερεύνηση της μεταμόρφωσης ενός χώρου.
Η κινηματογραφική εμπειρία στο θέατρο. Χρησιμοποιώντας ψηφιακά και οπτικοακουστικά εργαλεία στη δημιουργία ενός φανταστικού χώρου.
Η εμπειρία του θεατή και πως αυτή μοιράζεται.
Σύνθεση χωρικών εμπειριών
Ο θεατής ως παρατηρητής. Εξερεύνηση της ιδέας του μετα-θεατή κ.ά.

Η Διάλεξη θα διεξαχθεί στην Αγγλική γλώσσα και λόγω του covid -19 από την διαδικτυακή πλατφόρμα Ζoom.

Κόστος συμμετοχής: 35 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται η φορολογική επιβάρυνση της απόδειξης).
Η κατοχύρωση της θέσης γίνεται με την εξόφληση του κόστους συμμετοχής.

Πληροφορίες και επιβεβαίωση παρακολούθησης: 2106728936
και στο email: contact@mariachaniotaki.gr, προκειμένου στη συνέχεια να σταλούν οι κωδικοί πρόσβασης της διάλεξης στο Zoom.

* Pedro Sanchez Carbajo is a multidisciplinary artist and designer researching the boundaries between theatre, film, installation and scenography with an interest for experiential art. His works are often presented as site-specific interventions (from video-walks to multimedia installations) that seek to acknowledge and activate the spectator through their senses, feelings and emotions.
https://www.pesanca.com/ruptures-of-reality

Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό για το Εργαστήριο Σκηνογραφίας LSAστην ιστοσελίδα: www.mariachaniotaki.gr και στο blog:http://maria-chaniotaki.tumblr.com/teaching

(φωτογραφίες από εκθέσεις αποφοίτων, από τη συμμετοχή στην παγκόσμια έκθεση θεάτρου και σκηνογραφίας στην Πράγα, PQ2015 και από τη συμμετοχή στην Έκθεση [out]top/as στο Μουσείο Μπενάκη - Πειραιώς, 2016)

 

 


 

 


Άθως Δανέλλης: Πίσω απ' το πανί

 

Δευτέρα 29 Μαρτίου, 6.30 – 9.30 μμ

Περιγραφή και σκοπός του Εργαστηρίου Στo πλαίσιο του κύκλου Ανεξάρτητων Εργαστηρίων και Διαλέξεων 2021 το LSA θα έχει την τιμή και τη χαρά να υποδεχτεί τον σημαντικό καλλιτέχνη του Θεάτρου σκιών Άθω Δανέλλη.
Το ευρύτατο και πολυποίκιλο ρεπερτόριο του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών παραμένει, στο σύνολό του, αγνοημένο και δεν έχει έως σήμερα μελετηθεί κι εκτιμηθεί.  Θα επιχειρήσουμε μιά περιήγηση στα ηρωικά, κωμικά, αστυνομικά, αισθηματικά και άλλα έργα του Καραγκιόζη, για να βρούμε εικόνες, ήχους και αρώματα που ο χρόνος και οι συνθήκες δεν κατάφεραν να αλλοιώσουν.

Λόγω του covid -19 η συνάντηση θα διεξαχθεί από την διαδικτυακή πλατφόρμα zoom με Eλεύθερη είσοδο - Κωδικοί εισόδου στο zoom:
Laboratory of Scenography, Athens (LSA) is inviting you to a scheduled Zoom meeting.

Topic: Το ρεπερτόριο του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών με τον Άθω Δανέλλη
Time: Mar 29, 2021 06:30 PM Athens

Join Zoom Meeting
https://us04web.zoom.us/j/76668135868?pwd=bkVxU0ErOEp5ZGVOYkpCbEtEcnVHQT09

Meeting ID: 766 6813 5868
Passcode: cM9rvz

 

Πληροφορίες και επιβεβαίωση παρακολούθησης: 2106728936
και στο website: www.mariachaniotaki.gr

 

* Άθως Δανέλλης - σύντομο βιογραφικό
Ο Άθως Δανέλλης γνώρισε και αγάπησε τον Καραγκιόζη σε πολύ μικρή ηλικία, μαθητεύοντας σε παλιούς δασκάλους της Τέχνης.
Σπούδασε δημοσιογραφία στην Αγγλία. Συνεργάζεται με την Ε.Ρ.Α., την ελεύθερη ραδιοφωνία και τον περιοδικό τύπο παρουσιάζοντας σειρές εκπομπών με θέμα το ελληνικό και παγκόσμιο Θέατρο Σκιών. Με τον ‘‘Αθηναϊκό Θίασο Σκιών’’ του, έχει λάβει μέρος σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αμερική, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία κ.α.). Από το 1989 διατηρεί μόνιμες σκηνές όπου παρουσιάζει σπάνια έργα από το ρεπερτόριο του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών καθώς και δικές του πρωτότυπες δημιουργίες, κρατώντας ζωντανή αυτή την τόσο σημαντική λαϊκή θεατρική παράδοση.
Διδάσκει την τέχνη του Θεάτρου Σκιών (ιστορία και θεωρία, ύφος και μίμηση, ρόλος της μουσικής στην παράσταση, κατασκευή και ζωγραφική φιγούρας, σκηνικού και ρεκλάμας) σε σεμινάρια ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Με τον συνάδελφό του Γιάννη Παπαδόπουλο ίδρυσαν το “Θέατρο Σκιών Κρήτης”.

 

 

Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό για το Εργαστήριο Σκηνογραφίας LSAστην ιστοσελίδα: www.mariachaniotaki.gr και στο blog:http://maria-chaniotaki.tumblr.com/teaching

(φωτογραφίες από εκθέσεις αποφοίτων, από τη συμμετοχή στην παγκόσμια έκθεση θεάτρου και σκηνογραφίας στην Πράγα, PQ2015 και από τη συμμετοχή στην Έκθεση [out]top/as στο Μουσείο Μπενάκη - Πειραιώς, 2016)

 

 

 


 

 

LSA Διάλεξη: Πάρις Μέξης – Σκηνογραφία. Τι, Γιατί, Πως

Δευτέρα 22 Μαρτίου, 17:30 έως 21:30

Περιγραφή και σκοπός της Διάλεξης
Στο πλαίσιο του κύκλου Ανεξάρτητων Εργαστηρίων και Διαλέξεων 2021, το LSA παρουσιάζει τον διεθνώς καταξιωμένο σκηνογράφο και σκηνοθέτη Πάρι Μέξη* σε μια διάλεξη για την φιλοσοφία, την τεχνική, τα σύγχρονα μέσα δημιουργίας και παρουσίασης και τελικά το παρόν και το μέλλον της σκηνογραφίας.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη δημιουργική μέθοδο του Πάρι Μέξη, να συμμετάσχουν σε μια ανοιχτή συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της φύσης και της ύλης των θεαμάτων  και την χρησιμότητα της συναρπαστικής ικανότητας μεταμόρφωσης των προδιαγραφών μιας διήγησης σε «υλικό των ονείρων».


Φωτογραφίες από υλοποιημένες σκηνογραφίες του Πάρι Μέξη

* Ο Πάρις Μέξης είναι σκηνογράφος, σκηνοθέτης και creative director και εργάζεται στις παραστατικές τέχνες και ιδιαίτερα την όπερα, το θέατρο, το χορό αλλά και στην επικοινωνία και την διαφήμιση στην Ελλάδα και διεθνώς. Παράλληλα με την καλλιτεχνική του δραστηριότητα στο θέαμα σχεδιάζει εκθέσεις και corporate events. Είναι καλλιτεχνικός συνεργάτης στις ομάδες σχεδιασμού επικοινωνίας Beetroot και Caparo. Σχεδιάζει εξώφυλλα βιβλίων για τις εκδόσεις Πατάκη. Έχει ευρεία εκπαιδευτική δραστηριότητα παραδίδοντας διαλέξεις, σεμινάρια και εργαστήρια, διδάσκει στον εκπαιδευτικό όμιλο τέχνης, design & media, ΑΚΤΟ και είναι σύμβουλος επικοινωνίας στο ιδιωτικό σχολείο CGS. Εργάζεται ως σύμβουλος επικοινωνίας στον ιδιωτικό τομέα και σε κρατικούς φορείς.

Είναι ιδρυτικός πρόεδρος της Εταιρίας Σκηνογράφων και Ενδυματολόγων Θεάτρου Ελλάδος, ιδρυτικό μέλος της εταιρίας διαπολιτισμικής καλλιτεχνικής εκπαίδευσης Polyphonica για παιδιά που ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, ιδρυτικό μέλος και σύμβουλος επικοινωνίας στο πολιτιστικό φεστιβάλ Mind the Fact και μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Σκηνογράφων και Τεχνικών (OISTAT).

Ο Πάρις Μέξης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Σκηνογραφία και Design for Performance στο Λονδίνο, στο Central Saint Martins College of Art and Design (MA Scenography, BA Theatre: Design for Performance) και στην Πράγα, στο Divadelni fakulta Akademie Muzickych Umeni [DAMU] (Opera Design), Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων και Διακόσμηση στον ΑΚΤΟ και στο Middlesex University (BA Interior Design, Έπαινος Άριστης Επίδοσης το 1998 και το 1999) και μουσική στο Πρότυπο Πειραματικό Ωδείο.

Πληροφορίες Συμμετοχής
Στο πλαίσιο μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας το πρόγραμμα θα διεξαχθεί από πλατφόρμα διαδικτυακού μαθήματος.

Κόστος συμμετοχής: 95 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται η φορολογική επιβάρυνση της απόδειξης). Η κατοχύρωση της θέσης γίνεται με την εξόφληση του ποσού συμμετοχής

Με την ολοκλήρωση της διάλεξης δίδεται βεβαίωση παρακολούθησης.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή υποβάλλοντας ηλεκτρονική αίτηση στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.mariachaniotaki.gr/page.asp?cid=3&lang=gr&subid=18&detid=99

ή τηλεφωνικά στο 2106728936

 

 


 

 

“How to think / Scenography” με την Αλέγια Παπαγεωργίου*


Sasha Waltz – Kreatur

 

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, 6.00 – 9.00 μμ και
Τετάρτη  3 Μαρτίου, 6.00 – 9.00 μμ

Περιγραφή και σκοπός του Εργαστηρίου Στo πλαίσιοo του κύκλου Ανεξάρτητων Εργαστηρίων και Διαλέξεων 2021 το LSA θα γίνει ένα εργαστήριο/workshop με την Σκηνογράφο και New Media artist Αλέγια Παπαγεωργίου. Το Εργαστήριο συνδυάζει  θεωρητικό και πρακτικό μέρος αποσκοπώντας στη δημιουργία ενός δραματουργικού χώρου. Μερικές από τις βασικότερες καινοτομίες στις διαδραστικές τέχνες, τα τελευταία χρόνια, έχουν προέλθει από την εξέλιξη της σκηνογραφικής πρακτικής (scenography). Μέσα από τον πειραματισμό υλικών της επιλογής μας θα αποτυπώσουμε τη σκηνογραφική λειτουργία ενός συναισθήματος ή μιας εικόνας μέσα από τη συνδιαλλαγή του υλικού με άλλα μέσα όπως βίντεο, φωτογραφία, κατασκευή, ζωγραφική, κολλάζ, ήχους κ.α. Στόχος είναι η δημιουργία μιας ιστορίας ή μιας αφήγησης μέσα από την εικόνα αξιοποιώντας τον περιορισμένο, λόγω συνθηκών χώρο μας (το σπίτι, το δωμάτιο μας, το δρόμο ή το πάρκο που βρίσκεται κοντά μας.

Λόγω του covid -19 το πρόγραμμα θα διεξαχθεί από πλατφόρμα διαδικτυακού μαθήματος. .

Συνολικό κόστος συμμετοχής και για τις δύο συναντήσεις: 75 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται η φορολογική επιβάρυνση της απόδειξης)
Η κατοχύρωση της θέσης γίνεται με την εξόφληση του ποσού συμμετοχής

Με την ολοκλήρωση του Εργαστηρίου δίδεται βεβαίωση παρακολούθησης.

Πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής: 2106728936
Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο website:
http://www.mariachaniotaki.gr/page.asp?cid=3&lang=gr&subid=18&detid=99

* Η Αλέγια Παπαγεωργίου είναι σκηνογράφος και new media artist με έδρα την Αθήνα. Έχει σπουδάσει Interior Design (BA) στο Κολλέγιο Βακαλό Art & Design / University of Derby (UK), Σκηνογραφία(MA)στο Royal Central School of Speech and Drama του University of London (UK), ενώ έχει παρακολουθήσει MA Art Science στο Royal Academy of Art, The Hague (NL).                                    Εργάζεται ως σκηνογράφος, ενδυματολόγος και video artist στο χώρο του θεάτρου, του σινεμά και της performance και δημιουργεί site-specific εγκαταστάσεις. Η δουλειά της συνδυάζει διάφορα μέσα όπως το βίντεο, τη φωτογραφία, τον φωτισμό, το projection mapping, την επεξεργασία ήχου, το electronics  hacking,  τη γλυπτική, τη ζωγραφική και οποιαδήποτε άλλη τεχνική απαιτείται για να υποστηρίξει την εκάστοτε εργασία. Στην καλλιτεχνική της πρακτική προσπαθεί να ερμηνεύσει τον αντίκτυπο που έχουν οι εικόνες που μας περιβάλλουν στην αντίληψή μας περί πραγματικότητας και το πώς διαμορφώνουν και αναδιαμορφώνουν την ταυτότητά μας. Με μια τέτοια εστίαση, η Αλέγια επιχειρεί να προβληματίσει όχι μόνο αυτό που βλέπουμε αλλά και αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως πραγματικό, φιλοδοξώντας να τροφοδοτήσει νέες ερμηνείες για τις εικόνες και το ρόλο τους. Η εργασιακή της εμπειρία συμπεριλαμβάνει τη συμμετοχή της στην παγκόσμια πρεμιέρα του (νέου) έργου του Έντουαρντ Μποντ “Dea” στο Sutton Theatre (UK), παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας, της Μπιενάλε της Αθήνας, του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, του Commedie de Reims (Γαλλία), καθώς και τη συμμετοχή της σε διάφορες εικαστικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το  εξωτερικό.


Erwin Wurm – One minute Sculptures | Dimitris Papaioannou – The Great Tamer

 

 

Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό για το Εργαστήριο Σκηνογραφίας LSAστην ιστοσελίδα: www.mariachaniotaki.gr και στο blog:http://maria-chaniotaki.tumblr.com/teaching

(φωτογραφίες από εκθέσεις αποφοίτων, από τη συμμετοχή στην παγκόσμια έκθεση θεάτρου και σκηνογραφίας στην Πράγα, PQ2015 και από τη συμμετοχή στην Έκθεση [out]top/as στο Μουσείο Μπενάκη - Πειραιώς, 2016)

 

 

 


 

 

“Ο Φωτισμός στις Παραστατικές Τέχνες - Visual Arts and Lighting Design”

με τον Lighting Designer κ.Θωμά Οικονομάκο*




(Φωτογραφίες της Νέλλης Σιάρρου από το Εργαστήριο/workshop του κ. Θωμά Οικονομάκου με τους σπουδαστές του Εργαστηρίου LSA στο Θέατρο της ΑΣΚΤ το 2019)

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020, 18:00 – 21:00

 

Περιγραφή και σκοπός του Εργαστηρίου
Στα πλαίσια του Κύκλου Ανεξάρτητων Εργαστηρίων και Διαλέξεων 2020 του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας LSA θα γίνει ένα Εργαστήριο/ workshop διάρκειας τριών(3) ωρών με θέμα τη λειτουργία του Φωτισμού (Lighting Design) στις Παραστατικές Τέχνες (Visual Arts).

Στον σημερινό κόσμο, όπου η εικόνα κυριαρχεί όλο και περισσότερο, τα οπτικά μέσα επικοινωνίας μιας παράστασης, μεταξύ των οποίων και ο φωτισμός, αποκτούν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο.Ο σκοπός αυτού του ‘workshop’ είναι να αναλύσει το ρόλο, τη λειτουργία, τη σημασία και τη συμβολή του Φωτισμού στις παραστατικές τέχνες.

Λόγω του covid -19 το πρόγραμμα θα διεξαχθεί από πλατφόρμα διαδικτυακού μαθήματος.

Δίδακτρα: 35 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται η φορολογική επιβάρυνση της απόδειξης 29%)
Η κατοχύρωση της θέσης γίνεται με την εξόφληση του ποσού συμμετοχής

Με την ολοκλήρωση του Εργαστηρίου δίδεται βεβαίωση παρακολούθησης.

Πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής: 2106728936
> Πατήστε εδώ για να υποβάλετε αιτήση συμμετοχής

 

*Θωμάς Οικονομάκος, Lighting Designer
Σχεδιαστής φωτιστής , εκπαιδευτικός.. Wimbledon School of Art(University of Surrey ) Btec Diploma of Art and Design και ΒΑ (Ηοns) στη Σκηνογραφία. Εrasmus πρόγραμμα φωτισμού και ήχου της Θεατρικής Ακαδημίας της Φιλανδίας (V.A.S. Tampere). Έχει κάνει σχεδιασμούς σκηνικών ,κοστουμιών και φωτισμών για παραστάσεις Θεάτρου και χορού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μέλος της Βρετανικής Ένωσης Σκηνογράφων( SBTD) (1998-2001) και του Επιμελητήριου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (EETE).



(Φωτογραφίες από το Εργαστήριο/workshop του κ. Θωμά Οικονομάκου με τους σπουδαστές του Εργαστηρίου LSA στο Θέατρο της ΑΣΚΤ το 2018)

 

 

Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό για το Εργαστήριο Σκηνογραφίας LSAστην ιστοσελίδα: www.mariachaniotaki.gr και στο blog:http://maria-chaniotaki.tumblr.com/teaching

(φωτογραφίες από εκθέσεις αποφοίτων, από τη συμμετοχή στην παγκόσμια έκθεση θεάτρου και σκηνογραφίας στην Πράγα, PQ2015 και από τη συμμετοχή στην Έκθεση [out]top/as στο Μουσείο Μπενάκη - Πειραιώς, 2016)

 

 


 

 

«Η εργαλειοθήκη του ενδυματολόγου: Ιστορία Ένδυσης, Βασικό Πατρόν, Ενδυματολογικό σχέδιο»

με την Ενδυματολόγο και Εικαστικό Μυρτώ Σαρμά

Ιανουάριος έως Μάιος 2020

 

Έναρξη: Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020, 6.30 – 9.30μμ

Περιγραφή εργαστηρίου: Στα πλαίσια του Κύκλου Ανεξάρτητων εργαστηρίων και διαλέξεων του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας LSA 2020 και με στόχο ένα θεματικό αφιέρωμα στο θεατρικό κοστούμι θα  γίνει  το διάρκειας πέντε μηνών Εργαστήριο/workshop με θέμα: «Η εργαλειοθήκη του ενδυματολόγου: Ιστορία Ένδυσης, Βασικό Πατρόν, Ενδυματολογικό σχέδιο»

Από τι υλικό ήταν φτιαγμένη η πρώτη βελόνα που κατασκεύασε ο άνθρωπος; πόσοι αρσενικοί υπηρέτες χώραγαν κάτω από το φουστάνι της Μαρίας Aντουανέτας Τι σχέση έχουν οι ναύτες του αμερικανικού στρατού με τo «πολυφορεμένο» παντελόνι καμπάνα;

Το εργαστήριο θα εξερευνήσει ιστορικά, την εξέλιξη του ενδύματος ανά τους αιώνες μέχρι και το τέλος του 20ου αι. Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες θα εισαχθούν στο σχεδιασμό βασικού πατρόν ώστε να επιτευχθεί η βαθύτερη κατανόηση των τεχνικών απαιτήσεων του κόσμου του κοστουμιού, καθώς επίσης και στις αρχές του ενδυματολογικού σχεδίου (costume illustration).

Θέματα του Εργαστήριου:
- Εξέλιξη βασικών γνώσεων και τεχνικών στο σχεδιασμό ρούχων.
- Κατασκευή βασικών πατρόν και μετατροπή αυτών σε σχέδια
- Ιστορία της Ενδυμασίας : Κατανόηση των διαφορετικών ιστορικών περιόδων της ενδυμασίας για τις
εξελίξεις του ενδύματος σε σχέση με τις εκάστοτε κοινωνικοπολιτικές  ανακατατάξεις.
- Απαραίτητες γνώσεις σχετικά με το σχεδιασμό της φιγούρας σε εμπρόσθια, οπίσθια και πλάγια   όψη και σε κίνηση, και τον τεχνικό σχεδιασμό ενδύματος στη φιγούρα της ενδυματολογίας.

 

Το εργαστήριο απευθύνεται σε φοιτητές ή και επαγγελματίες του χώρου καθώς και σε οποιονδήποτε άλλο θα ενδιαφερόταν για το συγκεκριμένο αντικείμενο.
Παρέχονται τα υλικά για την κατασκευή small-scale mannequin, χαρτί για πατρόν και ύφασμα για την κατασκευή των δειγμάτων.

Δίδεται βεβαίωση παρακολούθησης.

Χώρος διεξαγωγής: Εργαστήριο Σκηνογραφίας LSA, Σεμέλης 24-26(σταθμός μετρό: Μέγαρο Μουσικής)

Το όριο των συμμετεχόντων είναι ιδιαίτερα  περιορισμένο

Κόστος συμμετοχής:  180 ευρώ/μήνα  (συμπεριλαμβάνεται η φορολογική επιβάρυνση 29% στο κόστος συμμετοχής) Οι σπουδαστές του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας LSA, οι φοιτητές  και οι έχοντες κάρτα ανεργίας : 160ευρώ/μήνα  (συμπεριλαμβάνεται η φορολογική επιβάρυνση 29% στο κόστος συμμετοχής)

Σύντομο Βιογραφικό της Ενδυματολόγου και Εικαστικού Μυρτώς Σαρμά www.myrtosarma.com
Απόφοιτος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ολοκλήρωσε το 2014 την πρώτη μετεκπαίδευση της, με υποτροφία του Ιδρύματος Γουλανδρή, στο LCF Univercity of the Arts του Λονδίνου και είναι πρόσφατη απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Εικαστικών Τεχνών  της Ανώτατης Σχολής Κάλων Τεχνών της Αθήνας. Από το 2014 εργάζεται ανεξάρτητα ως ενδυματολόγος και Visual Artist. Το έργο της στρέφεται γύρω από θεμελιώδεις προσωπικούς άξονες που αφορούν το παραστατικό, το προ-πολιτικό  και τη συμμετοχικότητα.  Έχει συνεργαστεί - μεταξύ άλλων- με  το Barbican Teatre,  το Sadler's Wells, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, το Εθνικό θέατρο, το Ίδρυμα Μ.Κακογιάννη, το Μουσείο Μπενάκη και έχει συμμετάσχει σε ποικίλες συλλογικές εκθέσεις. Δουλειά της έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα, στο Ην. Βασίλειο, στην Κύπρο και στη Ρωσία. Το 2016 υπήρξε συνιδρύτρια της ενδοεπιστημονικής συλλογικότητας ReCompulsive Behaviours, η οποία είναι δραστήρια έως σήμερα.

 

 


 

 

Διήμερο Εργαστήριο/workshop «Embodied Process» με την Αλέγια Παπαγεωργίου και τον Φοίβο Παπαδόπουλο

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, 6.30 – 9.30 μμ και
Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, 5.30 – 8.30μμ


https://www.abigailogilvy.com/blog/tag/Safarani+Sisters

 

Περιγραφή Εργαστήριου

Στα πλαίσια του Νέου Κύκλου ανεξάρτητων Εργαστηρίων και Διαλέξεων 2019 του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας LSA θα  γίνει ένα  Εργαστήριο/workshop με θέμα:
«Embodied Process»  με τη συνεργασία δύο νέων  καλλιτεχνών της  Αλέγιας  Παπαγεωργίου και του Φοίβου Παπαδόπουλου.                            
Το εργαστήριο/workshop  συνδυάζει θεωρία και κίνηση  με διάφορα υλικά. Αποσκοπεί στη δημιουργία ενός  σκηνικού ή στη δημιουργία ενός δραματουργικού χώρου .Μέσα από τον πειραματισμό της κίνησης  του σώματος  και με ένα υλικό της επιλογής μας θα μπορεί να δημιουργηθεί  μία ιστορία. Το υλικό μπορεί να δημιουργήσει διάλογο με το σώμα  δημιουργώντας (νέους) χώρους μέσα στον ήδη υπάρχοντα χώρο.
Με το βίντεο η τη φωτογραφία θα κατευθύνουμε την ιστορία που θα δημιουργηθεί.

Στόχος του εργαστηρίου είναι να έρθουμε σε επαφή με ένα άλλο κομμάτι της Σκηνογραφίας  σήμερα , οπού το σώμα έρχεται σε διάλογο με το υλικό. Αποτέλεσμα αυτού του διαλόγου είναι η δημιουργία νέων χώρων, οι οποίοι φανερώνονται από τα υλικά που χρησιμοποιούμε και αποτυπώνονται με την κίνηση. Στο τέλος θα παρουσιάσουμε την ιστορία που φτιάξαμε με το σώμα στο χώρο και τα υλικά μας.


https://news.artnet.com/exhibitions/senga-nengudi-1312703

Πρόγραμμα διήμερου Εργαστηρίου:

Παρασκευή 13/12, 6.30 – 9.30μμ
γνωριμία - θεωρία - επιλογή υλικού με την Αλέγια Παπαγεωργίου
Χώρος διεξαγωγής: Εργαστήριο Σκηνογραφίας LSA, Σεμέλης 24-26 (σταθμός μετρό: Μέγαρο Μουσικής)
Σάββατο 14/12, 5.30 – 8.30 μμ
κίνηση με υλικά - πειραματισμός – documentation αποτελέσματος - παρουσίαση - συζήτηση με την Αλέγια Παπαγεωργίου και  τον Φοίβο Παπαδόπουλο
Χώρος διεξαγωγής: Project 8 (Βουτσαρά 8, Βοτανικός)
H συμμετοχή ολοκληρώνεται την 2η ημέρα (δεν αποτελούν δύο μεμονωμένα ανεξάρτητα Εργαστήρια)
Το όριο των συμμετεχόντων είναι περιορισμένο.

Δίδεται βεβαίωση παρακολούθησης.

Κόστος συμμετοχής: 80 ευρώ
 (συμπεριλαμβάνεται η φορολογική επιβάρυνση 29% στο κόστος συμμετοχής,
Η κατοχύρωση της θέσης γίνεται με την εξόφληση του ποσού συμμετοχής
Δήλωση συμμετοχής έως Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου

Πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής: 210 6728936

 

Βιογραφικά σημειώματα

Αλέγια Λητώ Παπαγεωργίου
Η Αλέγια Παπαγεωργίου είναι  new media σκηνογράφος και visual artist. Εργάζεται μεταξύ Ολλανδίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ελλάδας και άλλων περιοχών της Ευρώπης. Έχει πτυχίο στην Αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου (BA Interior design / Vakalo College of Arts & Design Athens, University of Derby UK) και master στη σκηνογραφία (MA Scenography from the Royal Central School of Speech and Drama, University of London) και master MA ArtScience in The Artscience Interfaculty (Royal Academy of Arts - Royal Conservatory - The Hague NL). Η Αλέγια ασχολείται με τη σκηνογραφία και τα κοστούμια για performance, θέατρο, χορό και δημιουργεί εικαστικές εγκαταστάσεις. Η δουλειά της εμπεριέχει video, φωτογραφία, φωτισμό, video projection mapping, editing ήχου, electronics hacking, scenic art, γλυπτική και οποιαδήποτε άλλη τεχνική υποστήριξη που απαιτεί το τρέχον έργο. Η εργασιακή της εμπειρία μεταξύ άλλων περιέχει την παγκόσμια πρεμιέρα του έργου του Edward Bond “Dea”, The Secombre Theatre (Sutton UK), Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας, Athens Biennale, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Comedie de Reims (Γαλλία), Arebyte gallery (Λονδίνο), Sonic Acts festival (Αμστερνταμ).

Φοίβος Παπαδόπουλος
Ο Φοίβος Παπαδόπουλος είναι αθλητής, σέρφερ, μποξέρ περφόρμερ, χορευτής, χορογράφος, εικαστικός και ηθοποιός. Από τη ντεμπούτο του στον κινηματογράφο, ο Φοίβος μετακόμισε κατευθείαν στην τηλεόραση, ως συνδιοργανωτής σε μια καθημερινή ζωντανή εκπομπή. Ήταν περφόρμερ στην ομάδα του Δημήτρη Παπαϊωάννου για πέντε χρόνια στις παραγωγές 2 και Μήδεια καθώς και στην διοργάνωση της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004. Έχει πρωταγωνιστήσει σε διάφορες κινημαατογραφικές ταινίες όπως το “Hold Me” σε σκηνοθεσία Λουκίας Ρικάκη (2006) και σε μικρού μήκους ταινίες και θεατρικές παραστάσεις και έχει επίσης συνεργαστεί με αρκετούς γνωστούς Έλληνικες φωτογράφους.

 

 


 

 

Σκηνογραφία ή Αρχιτεκτονική της Φαντασίας και η Σκηνογραφία σήμερα

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019, 6.30 – 8.30 μμ 
Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019, 6.30 – 8.30 μμ


(Φωτογραφίες από σκηνικά του Jan Pappelbaum's Σκηνογράφου, Schaubuhne Berlin)

Περιγραφή του Εργαστηρίου:
Στα πλαίσια του κύκλου Ανεξάρτητων Εργαστηρίων και διαλέξεων του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας LSAθα γίνει  το διήμερο εργαστήριο με θέμα " Σκηνογραφία".               
Σκοπός είναι η γνωριμία με τη διαδικασία της έρευνας (artistic research) που προηγείται  της οποιαδήποτε σκηνογραφικής πρότασης , την εισαγωγή  στη μελέτη της  δραματουργίας και τη σχέση σκηνοθεσίας και σκηνογραφίας. Δίδεται έμφαση στην επίδραση της εικόνας και στη λειτουργία της παρουσίας  και της κίνησης  του ηθοποιού στο χώρο.  Στη δεύτερη μέρα του Εργαστηρίου θα ασχοληθούμε πιο ειδικά με την Σκηνογραφία σήμερα στο σύγχρονο Παγκόσμιο Θέατρο.
Το Εργαστήριο περιλαμβάνει πρακτικό και θεωρητικό μέρος .

Χώρος διεξαγωγής:  Εργαστήριο Σκηνογραφίας LSA ( Σεμέλης 24-26, 11528 Αθήνα)

Δίδεται βεβαίωση παρακολούθησης.

Κόστος συμμετοχής και για τις δύο ημέρες: 50 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται η φορολογική επιβάρυνση 29%). Σημειώσεις βιβλιογραφία και υλικά θα δοθούν από το εργαστήριο.
Η κατοχύρωση της θέσης γίνεται με την εξόφληση του ποσού συμμετοχής.
Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος .
Δήλωση συμμετοχής έως Τετάρτη 23 Οκτωβρίου

Πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής:
210 6728936
email: maria.m.chaniotaki@gmail.com

 
 
Άλλα Events
ΝΕΑ και ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ LSA
Νέο Εργαστήριο μελέτης και εφαρμογής μιας Σκηνογραφικής πρότασης - Theatre Design/Scenography (Ιανουάριος έως Ιούνιος 2024)
online ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ LSA 2020, 2021, 2022 & 2023
ΝΕΟ - Tο κοστούμι στο Σύγχρονο Θέατρο και το Χορό / Το κοστούμι στην Performance
ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2023-2024
Ετήσιο Εργαστήριο Σκηνογραφίας 2023 - 2024
NEO - Performance Design
online ΈΚΘΕΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ LSA 2023
Το Εργαστήριο Σκηνογραφίας LSA στη Διεθνή Έκθεση της Πράγας PQ2023 με την ελληνική αποστολή - student section.
ΝΕΟ Εργαστήριο μελέτης και εφαρμογής μιας Σκηνογραφικής πρότασης - Theatre Design/Scenography (Ιανουάριος έως Ιούνιος 2023)
 
 
ΜΑΡΙΑ ΧΑΝΙΩΤΑΚΗ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ © 2006
Το λογότυπο του εργαστηρίου σχεδιάστηκε από την αρχιτέκτονα Καρολίνα Μπούρου
created by Nidus