Υποβολή αιτήσεων
Για την εγγραφή στο ετήσιο Εργαστήριο Σκηνογραφίας είναι απαραίτητο να συμπληρώσετε τη φόρμα αίτησης η οποία θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα βιογραφικό, μια σύντομη επιστολή η οποία θα αναφέρεται στο ενδιαφέρον σας να παρακολουθήσετε το Εργαστήριο Σκηνογραφίας και ένα σύντομο portfolio.
Η συνέντευξη (interview) θα οριστεί σε ημερομηνία έως 15 ημερών μετά την υποβολή της αίτησης.
Για τη δυνατότητα εγγραφής στο Εργαστήριο Σκηνογραφίας η ενημέρωση θα γίνει στη συνέχεια με επιστολή που θα σταλεί μέσω email.
Πληροφορίες τηλ.: 210 6728936
email.:contact@mariachaniotaki.gr
website: www.mariachaniotaki.gr
blog: http://maria-chaniotaki.tumblr.com/teaching
social media: https://www.facebook.com/scenography/
Έναρξη αιτήσεων εγγραφής για το ακαδημαϊκό έτος 2024/2025
Το Εργαστήριο Σκηνογραφίας LSA συμμετείχε με την ελληνική αποστολή (student exhibition) στην Παγκόσμια Έκθεση PQ2023 στην Πράγα τον Ιούνιο του 2023
Link https://spanlou.wixsite.com/website
24 χρόνια Εργαστήριο Σκηνογραφίας LSA (2000 -2024)
ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ 2024 -2025
ΕΤΗΣΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ (Έναρξη μαθημάτων: Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024)
Δραματουργία και Σκηνογραφία - Theatre Design/Scenography
(φωτογραφία: Άρτεμις Παπαγεράκη, από τη μακέτα θεάτρου στην οδό Πειραιώς 260 σε κλίμακα 1:50 από τη συμμετοχή του LSA με το έργο «Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε έκθεση στην PQ 2015 και στην έκθεση [ΟUT]TOP/AS στο Μουσείο Μπενάκη 2016)
Στόχος του Εργαστηρίου είναι η μελέτη της Σκηνογραφίας στο θέατρο, τον χορό, την όπερα και τον κινηματογράφο. Το Εργαστήριο βρίσκεται στον 24ο χρόνο λειτουργίας του προσφέροντας εκπαίδευση υψηλού επιπέδου στον τομέα της Σκηνογραφίας και της Ενδυματολογίας.
Οι σπουδαστές εισχωρούν στην ουσία των δυναμικών στοιχείων που είναι αναγκαία για τη μελέτη της Σκηνογραφίας, όπως αυτή μελετάται διεθνώς.
Το Εργαστήριο έχει σαν αρχή του τη νέα ματιά στο σύγχρονο παγκόσμιο Θέατρο και την Τέχνη.
(Prague Quadrennial: http://www.pq.cz/en/scenography-education)
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται:
- Σκηνοθεσία και Σκηνογραφία (Δραματουργία) /VisualDramaturgy.
- Έρευνα (artistic research)
- Σκηνογραφία και Ενδυματολογία
- Μελέτη σχέσης σώματος και χώρου – Ηθοποιός, Χορευτής, Performer, Θεατής
- Υλοποίηση και εφαρμογή μιας σκηνογραφικής πρότασης (υλικά και κατασκευή σκηνογραφικών και ενδυματολογικών προτάσεων, μακέτα σε κλίμακα, σχέδια για κοστούμια, story-boards κ.α.)
- Δημιουργία Portfolio
- Σύγχρονες σκηνογραφικές τάσεις (Scenography) και σχέση με την κλασσική σκηνογραφία (TheatreDesign) – Διευρυμένη Σκηνογραφία (ScenographyExpanded).
- Σκηνογραφία και Παραστατικές Τέχνες (VisualArts) - Σκηνογραφία και Αρχιτεκτονική
- Συνεργασία – Πρακτικές μελέτης με τη συνεργασία συμφοιτητών.
- O θεατής σήμερα.
- Ποιητική του Χώρου
- Νέα Μέσα - Ψηφιακό Θέατρο, Ψηφιακή Σκηνογραφία – Digital
- Φωτισμός Lighting Design
- Sustainability: Αξιολόγηση και εφαρμογή σε βασικούς παράγοντες βιωσιμότητας.
Το πρακτικό μέρος του Εργαστηρίου ολοκληρώνεται με την Έκθεση των αποφοίτων του σε Θέατρο στην Αθήνα.
Το Εργαστήριο απευθύνεται σε ζωγράφους, γλύπτες, εικαστικούς, αρχιτέκτονες, σπουδαστές εικαστικών και θεατρικών σπουδών, διακοσμητές, ηθοποιούς, χορευτές κ.α.
Διάρκεια: ένα ακαδημαϊκό έτος (Οκτώβριο - Ιούνιο)
To Εργαστήριο πραγματοποιείται μια φορά την εβδομάδα (απογευματινή ώρα) και συνεργάζεται με διακεκριμένους καλλιτέχνες από το χώρο του θεάτρου, του χορού και του κινηματογράφου.
Το όριο των σπουδαστών είναι περιορισμένο!
Δίδεται βεβαίωση παρακολούθησης με την ολοκλήρωση του Εργαστηρίου.
Την ευθύνη του εργαστηρίου έχει η ΜΑ Σκηνογράφος Μαρία Χανιωτάκη.
Αναλυτικά το πρόγραμμα για το ετήσιο Εργαστήριο Σκηνογραφίας εδώ:http://www.mariachaniotaki.gr/page.asp?cid=3&lang=gr&subid=18&detid=13
Σημείωση:Taμαθήματα θα διεξάγονται για το θεωρητικό μέρος των μαθημάτων μέσω πλατφόρμας διαδικτυακού μαθήματος και για το πρακτικό μέρος των μαθημάτων με συναντήσεις στο χώρο του Εργαστηρίου,
Δίδακτρα:
- Συνολικό κόστος συμμετοχής για το Ετήσιο Εργαστήριο Σκηνογραφίας (Οκτ-Ιουν): 1170,0 ευρώ.
- Έκπτωση δικαιούνται οι: φοιτητές, ηθοποιοί, οι έχοντες κάρτα ανεργίας και εκπαιδευτικοί: 1080 ευρώ
- Τα δίδακτρα καταβάλλονται σε 3 ή 6 ή 9 δόσεις
- Η άπαξ καταβολή μπορεί να γίνει με έκπτωση 10% στο συνολικό κόστος συμμετοχής. Για την εφάπαξ καταβολή δεν ισχύει η έκπτωση λόγω φοιτητικής ιδιότητας ή άλλης ιδιότητας η οποία αναφέρεται παραπάνω.
- (Στα δίδακτρα συμπεριλαμβάνεται η φορολογική επιβάρυνση, καθώς και η συμμετοχή στις αμοιβές των επισκεπτών εισηγητών/καθηγητών).
Εγγραφή: 50 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται η φορολογική επιβάρυνση)
Για την εγγραφή στο Εργαστήριο θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση η οποία θα συνοδεύεται από βιογραφικό σημείωμα και ένα σύντομο portfolio. Στη συνέχεια ορίζεται ημερομηνία διεξαγωγής συνέντευξης (interview).
Υποβολή αιτήσεων για το νέο Ακαδημαϊκό έτος:
http://www.mariachaniotaki.gr/page.asp?cid=3&lang=gr&subid=18&detid=99
Πληροφορίες: +30 2106728936 και contact@mariachaniotaki.gr
Το πρόγραμμα των Νέων Εργαστηρίων Τμημάτων και Μαθημάτων για το ακαδημαϊκό έτος 2024/2025 θα ανακοινωθεί σύντομα.
(φωτογραφίες από τα story boards του Μ. Σ. Καφούσια από τη συμμετοχή του LSA με το έργο «Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε έκθεση στην PQ 2015 και στην έκθεση [ΟUT]TOP/AS στο Μουσείο Μπενάκη 2016)
Ιστορικό του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας LSA
24 χρόνια Εργαστήριο Σκηνογραφίας LSA
Δημοσίευση της Εφημερίδας «Το Βήμα»: http://www.mariachaniotaki.gr/events.asp?lang=gr&evid=111
Το Εργαστήριο Σκηνογραφίας LSA ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2000 από τη ΜΑ Σκηνογράφο κ. Μαρία Χανιωτάκη. Εξαιρετικοί καλλιτέχνες από την Ελλάδα και διεθνούς φήμης από το εξωτερικό, από το χώρο του θεάτρου, του χορού, της τέχνης και του κινηματογράφου, έχουν επισκεφτεί, ως εισηγητές, διάφορους κύκλους διαλέξεων, εργαστηρίων (workshops) και μαθημάτων, μέσα από τα προγράμματα του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας LSA.
Πολλές καλλιτεχνικές δραστηριότητες ξεκίνησαν, έχοντας ως πυρήνα το δημιουργικό και ερευνητικό στόχο του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας LSA και συνεχίστηκαν με επιτυχία, όπως η παράσταση «Ανάποδη κλωστή» (BIOS, 2008) και «Ανάποδη κλωστή - το παραμύθι» (Θέατρο Άσκηση, 2009).
Οι εκθέσεις των αποφοίτων του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας LSA και οι ατομικές εκθέσεις των σπουδαστών του Εργαστηρίου για την Τέχνη έχουν φιλοξενηθεί, μεταξύ άλλων, στην Αίθουσα Τέχνης Μονόχωρο, στον Εκθεσιακό χώρο «Βρυσάκι», στο Φουαγιέ των Θεάτρου του Νέου Κόσμου και του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν (Φρυνίχου). Τα τελευταία χρόνια, λόγω του covid -19, οι εκθέσεις των αποφοίτων έχουν παρουσιαστεί διαδικτυακά (online).Η Έκθεση αποφοίτων του 2024 θα γίνει στις 20 Ιουνίου 2024 στο Θέατρο «Φούρνος».
Το 2015 το Εργαστήριο Σκηνογραφίας LSA συμμετείχε, με την εθνική αποστολή του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΕΚΔΙΘ) - student section, στην Παγκόσμια Έκθεση Θεάτρου και Σκηνογραφίας Prague Quadreniall PQ 2015, με τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη και με τις ατομικές εργασίες των σπουδαστών του Εργαστηρίου για την Τέχνη. Το 2016 το Εργαστήριο Σκηνογραφίας LSA, σε συνέχεια της Έκθεσης PQ2015 στην Πράγα, συμμετείχε στην Έκθεση [OUT]TOP/AS στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς). Το Εργαστήριο Σκηνογραφίας LSA είχε την τιμή να συμμετέχει και πάλι με την ελληνική αποστολή (student exhibition) στην Παγκόσμια Έκθεση PQ2023 στην Πράγα, τον Ιούνιο του 2023. Στη συνέχεια το υλικό της Έκθεσης παρουσιάστηκε με το ελληνικό περίπτερο στην Πειραιώς 260 του Ελληνικού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
Οι πάνω από 500 απόφοιτοι του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας LSA, η εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία πολλών εξ αυτών στον θεατρικό και καλλιτεχνικό χώρο, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και η συνέχεια των σπουδών τους σε μεταπτυχιακά προγράμματα σκηνογραφίας στο εξωτερικό, μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε, με υπευθυνότητα, την εκπαιδευτική και δημιουργική μας πορεία· έχοντας το βλέμμα μας στραμμένο στις νέες διεθνείς κατευθύνσεις στο χώρο της τέχνης, του θεάτρου και της σκηνογραφίας.
Το Εργαστήριο Σκηνογραφίας LSA ξεκίνησε το 2017 μια φιλική συνεργασία με το μεταπτυχιακό τμήμα της Σκηνογραφίας MA Programme Scenography του HKU/Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, Ολλανδία https://www.hku.nl/ με επίσκεψη σεμινάριο της κ. Henny Dörr, Course Leader του MA Programme Scenography, στην Αθήνα. Το 2018, η κ. Μαρία Χανιωτάκη επισκέφτηκε την Ουτρέχτη και το HKU. Το 2019, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα σεμινάριο με θέμα “Scenography is all around you” με την κ.Tjallien Walma van der Molen (Lecturer MFA Scenography, HKU) και τον κ. Maze de Boer (Designer and Lecturer at the Master Scenography HKU) και το 2022 επισκέφτηκε και πάλι, μέσω zoom, τους σπουδαστές του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας LSA η κ. Henny Dörr, Course Leader του MA Programme Scenography.
Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό στο www.mariachaniotaki.gr και στο blog http://maria-chaniotaki.tumblr.com/teaching
(φωτογραφίες από: εκθέσεις αποφοίτων, έκθεση στην Πράγα PQ2015 και έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη 2016)
|