Βιογραφικό Σημείωμα

Εγγραφείτε στην λίστα ενημερώσεων newsletter

 
Βιογραφικό Σημείωμα
 

Μαρία Χανιωτάκη
ΜΑ Σκηνογράφος, Εικαστικός
Διευθύντρια του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας LSA
τηλ.: 2106728936
email: maria.m.chaniotaki@gmail.com
 blog : http://maria-chaniotaki.tumblr.com

LINKS:
website: www.mariachaniotaki.gr
SBTD profile http://www.theatredesign.org.uk/designer-pages/mariachaniotakikafousia/
Saatchi online :http://www.saatchionline.com/profile/270369
Laboratory of Scenography (LSA): Prague Quadrennial http://www.pq.cz/en/scenography-education)
ΕΚΔΙΘ: http://www.hellastheatre.gr/member-area/maria-chaniotaki-kafousia/

 

Η Μαρία Χανιωτάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε Τ. Πολ. Μηχανικός(ΒΑ), Μουσική Πιάνο και Σκηνογραφία στο Wimbledon College of Art - UAL, London, UK, όπου πήρε Master of Arts (ΜΑ) Theatre Design/ Scenography. Εργάζεται ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος στο Θέατρο από το 1996 και έχει εκθέσει έργα της ως εικαστικός καλλιτέχνης σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Το 2000 ίδρυσε το “Εργαστήριο Σκηνογραφίας LSALaboratoryofScenography, Athens (LSA)” το οποίο συνεχίζει έως σήμερα. Έχει σκηνοθετήσει την Performance - Installation «η Ανάποδη κλωστή» και «η Ανάποδη κλωστή – το παραμύθι». Έχει δημοσιεύσει τρία βιβλία. To νέο της βιβλίο «η Ποιητική Τέχνη της Σκηνογραφίας» πρόκειται να εκδοθεί σύντομα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.  Ήταν επιμελήτρια με την ελληνική συμμετοχή - student section, στην Διεθνή Έκθεση Prague Quadrennial PQ2015 του Εργαστηρίου Σκηνογραφίας LSA και στην Έκθεση [OUT]TOP/AS, Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς το 2016 . Είχε επίσης την Επιμέλεια για το Εργαστήριο Σκηνογραφίας LSA με την ελληνική συμμετοχή, student exhibition στην Παγκόσμια Έκθεση Θεάτρου και Σκηνογραφίας στην Πράγα Prague Quadrennial PQ 2023, Ιούνιος 2023 και στη συνέχεια η Έκθεση συμμετείχε με το περίπτερο της ελληνικής συμμετοχής -σπουδαστικό μέρος στην Πειραιώς 260 του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Ιούλιος 2023.

Συμμετείχε ακόμη ως Σκηνογράφος με το Ηνωμένο Βασίλειο "Staging Places" με την ‘Ενωση Βρετανών Σκηνογράφων SBTD στην PQ 2019 https://stagingplaces.co.uk/designers?pg=3  και στη συνέχει στο Μουσείο Victoria & Albert, London – UK και ως Σκηνογράφος με την Ελλάδα "Greece/ A Rare Gathering" στην PQ 2023 https://pq.cz/pq-2023-info/projects-2023/exhibition-of-countries-and-regions/greece-a-rare-gathering/ στην Πράγα, Ιούνιος 2023 και στο περίπτερο των Ελλήνων Σκηνογράφων στην Πειραιώς 260 του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Ιούλιος 2023.

Είχε την καλλιτεχνική/σκηνογραφική επιμέλεια στην Έκθεση, αφιέρωμα του Μουσείου Καζαντζάκη, στον σκηνογράφο Γιώργο Ανεμογιάννη, που έγινε στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο Κρήτης το 2016.

Είναι Μέλος της  Ένωσης Βρετανών Σκηνογράφων (SBTD), του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΕΚΔΙΘ), του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) και της Ένωσης Σκηνογράφων Ελλάδος, μέλος της ελεγκτικής επιτροπής.

 
 
 
ΜΑΡΙΑ ΧΑΝΙΩΤΑΚΗ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ © 2006
Το λογότυπο του εργαστηρίου σχεδιάστηκε από την αρχιτέκτονα Καρολίνα Μπούρου
created by Nidus